Üniversite mezunu 10 bin polis alınacak

Üniversite mezunu 10 bin polis alınacak

İçişleri Bakanı Atalay, polis sayısının yetersiz olduğunu açıkladı, temmuzda yeni ilan vereceklerini söyledi


İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Avrupa Birliği ülkelerine göre Türkiye'de polis sayısının yetersiz olduğunu söyleyerek, “Temmuz ayında yeni ilan vereceğiz, 10 bin kişi yeni üniversite mezunu polis adayı alacağız” dedi.
Eskişehir Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde bugün düzenlenen mezuniyet törenine, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Vali Mehmet Kılıçlar, Büyükşehir Belediye Başkanı DSP'li Yılmaz Büyükerşen, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile çok sayıda kişi katıldı. Bakan Atalay, Eskişehir Polis Meslek Eğitim Merkezi'ndeki 297 kişiyle birlikte Türkiye genelinde 4 bin 200 yakın üniversite mezunu polisin Emniyet Teşkilatı'na katılacaklarını belirtti.


-POLİS SAYISI YETERSİZ-


Türkiye'deki polis sayısının Avrupa Birliği üyesi ülkelere göre yetersiz olduğunu ifade eden Beşir Atalay, Temmuz ayında üniversite mezunu 10 bin polis adayının alınması için duyuru yapılacağını söyledi. Atalay şunları kaydetti:
“Bugün Türkiye genelinde 10 polis merkezinde bu şekilde tören düzenleniyor. Sembolik olarak Eskişehir'deki törene katılıyorum. Bugün yapılan törenlerle yaklaşık 4 bin 200 üniversite mezunu yeni polisimiz göreve başlıyor. Biz bu programları 2005 yılında başlattık. 2005 yılında hükümet olarak polis sayısını artırmak, üniversite mezunu arkadaşımızı polis mesleğine kazandırmak için böyle bir karar aldık, düzenleme yaptık. Polis adaylarına 6 ay çok sıkı bir eğitim verildi. Bugüne kadar 15 bin 522 kişi bu şekilde alındı ve göreve başladı. Ayrıca 4 bin 800 kişi de sınavla alındı. Temmuz ayında yeni ilan vereceğiz 10 bin kişi yeni üniversite mezunu polis adayı alacağız. 24 polis meslek yüksek okulumuz var. Buralarda 2 yıl eğitim gören polis adaylarımız bulunuyor. Lise mezunları merkezi sınavla girerler buraya. Bu sene 24 polis meslek yüksek okulundan yaklaşık 6 bin 500 yeni polis mezun olacak. Haziran ayında 10 bin yeni polisimiz mesleğe başlayacak. Biz polis sayısında halen Avrupa Birliği'ne üye ülkelerle mukayese edildiğimizde polis başına düşen nüfus sayısı olarak yetersizlik var. Bunu arttırmamız gerekiyor. Öncelikle polisin eğitim seviyesini yükseltmek gerekiyor. Artık üniversite mezunu olmayan polislik mesleğine giremeyecek. Şu anda yüzde 70’e yakın üniversite mezunumuz bulunuyor. Polislik mesleğinde bu çok önemli. Eğitim en çok polislik mesleğinde lazım.”
Polisin devletin vatandaşa en fazla görünen yüzü olduğunu söyleyen Bakan Atalay, “Vatandaş gözüyle devleti en fazla belki temsil eden otorite gibi günlük hayatta karşımıza çıkabiliyor. Onun için polisin tutum ve davranışı yetişmişliği vatandaşa karşı muamelesi vatandaşa karşı sevgisi çok önem taşır. Vatandaş memnuniyeti bizim rehberimizdir. Vatandaşın derdi bizim ilk tercihimizdir. Onun için hepimiz sizler için varız. Eksik olan noktaları tamamlamaya çalışıyoruz. Polisimizin yaklaşık yüzde 50’si hizmet içi eğitim görmüştür. Sizler de fark ediyorsunuzdur. Güvenlik birimlerinin ve mensuplarının vatandaşa karşı tutumunda her gün biraz daha düzelme var, vatandaşa sevgi var, saygı var. Zanlı bile olsa o bir vatandaştır ve ona karşı davranışta belli standartlar olmalı. Biz bunu çok önemsiyoruz.”


-TERÖRLE MÜCADELEDE HEP HUKUKUN İÇİNDE KALDIK-


Bakan Atalay, polisin görevinin insanların huzur ve korkusuz yaşama özgürlüğünü sağlamak olduğunu belirtti. Daima hukukun içerisinde kalacaklarını ifade eden Atalay şöyle dedi:
“İnsanoğlunun özgürlükler sıralamasında çalışmalarında en başta güvenlik özgürlüğü geliyor. Yani korkusuz yaşama özgürlüğü. Bu konuda çok çalışmalar var. Yani özgürlük dediğinizde acaba hangisi yeme içme mi?, sağlık mı? Ne? En başta insanoğlunun ihtiyacı ne? Eğer insan korku ile yaşıyor ise başını akşam yatağında yastığa kafasını rahat koyamıyorsa sürekli endişe içerisindeyse diğer özgürlüklerin fazla bir anlamı olmaz. Hepsi daha geri plandadır. Bizim görevimiz vatandaşın özgürlüğünü sağlamak, vatandaşın korkusuz yaşamasını sağlamak, gece vatandaşın huzurla başını yastığa koymasını sağlamak. Bu kadar büyük bir sorumluluğu üstleniyoruz. Bunu sağlamazsanız önünüze hukukun dışına çıkmak gibi güçler gelir. Daima hukukun içinde kalacağız. Biz her türlü güvenlik tedbirinde daima hukukun içinde kalacağız. Bir terör belası ve biz terörle mücadelede de hep hukukun içinde kaldık, daima hukukun içinde kalacağız ve demokrasiyi asla ne teröre ne de diğer güvenlik tedbirlerine feda etmek asla istemeyiz. Ama güvenlik personelimiz güvenlik özgürlük dengesini iyi kuracak. Eğer o dengeyi kuramazsanız vatandaşın özgürlüklerini sağlayayım derken özgürlüğünü kısıtlamış olursuzun ve bu denge çok hassastır. Eğer kısıtlarsanız güvenliği sağlayayım diye, o zaman hedeften sapmış olursunuz.”


-VATANDAŞ POLİS MERKEZİNE KORKARAK GİTMEYECEK-


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 2009 yılını ‘Polis yılı’ ilan ettiklerini belirterek, polis merkezlerinin mesleğin vitrini olarak gördüklerini söyledi. Karakolların yapılan değişiklikle Polis Merkezi adını aldıklarını anımsatan bakan Atalay şunları kaydetti:
“Türkiye'de yaklaşık bin 300 polis merkezimiz var. Polis merkezlerini polislik mesleğini ve emniyet teşkilatının vitrini olarak görüyorum. Vatandaşın polisle muhatap olduğu önemli alanlardan birisi. Trafik polisi de bu vitrinlerden birisidir. Polis merkezlerimiz yenilenecek. Binaları yenilenecek. Tadilat yapılabilirse tadilat edilecek, bütün bakımları yapılacak. Yeni bir polis merkezi modeli çıkartıyoruz. Her şehirde bu modeli uygulayacağız. Özellikle vatandaşın polis merkezine geldiğinde karşılaşacağı tutum, kim nasıl davranacak, oturacağı yer, ikram, onun derdinin dinlenmesi, oradaki sistem yenilenecek. Vatandaş orada misafir gibi ağırlanacak. Vatandaş polis merkezine giderken korkarak gitmeyecek. Gözaltı merkezleri ve nezarethaneler mutlaka kamera kayıtlarına kavuşturulacak.”


-TÜRKİYE GÜVENLİ BİR YER, KAPKAÇ YOK OLDU-


Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu, Avrupa birliği ülkelerine göre başkentler içerisinde en güvenilir başkentin Ankara olduğunu söyleyen Beşir Atalay, suç oranlarında da düşüş olduğunu kaydetti. Atalay şöyle konuştu:
“Türkiye, mukayese ettiğimizde Avrupa Birliği ülkeleriyle ilgili elimde veriler var. Bu rakamları mukayese ediyorum. En güvenli ülke. Ankara başkentler içinde en güvenlik başkent. Her gün bakın nüfus artıyor, ama suç oranları düşüyor. Özellikle son 2 yılda bütün suçlarda biraz daha düşme var. Özellikle şehir suçları dediğimiz kapkaç gibi suçlara özel projeler uyguladık, bakın kayboldu. Kapkaç yok oldu. Hırsızlıkta yüzde 25 düşme var. Hırsızlık için özel bir proje uyguladık. Bütün sokaklarımızda mutlaka gece polis devriyesi geçiyor ışıklarıyla. Hırsızlığın, kapkaçın olduğu yoğun olduğu yerlerde bizde olan suç haritalarından özellikle büyük şehirlerde buralarda sivil personelimiz var.”
Yapılan konuşmaların ardından Eskişehir Polis Meslek Eğitim Merkezi 6'ncı Dönem birincisi Zafer çelik yaş kütüğüne plaket çaktı. Çelik'e diplomasını bakan Beşir Atalay verdi. Polis Meslek Eğitim Merkezi spor salonundaki töreni mezun olan polis adaylarının yakınları tribünde oturarak izledi. İzleyiciler arasında çok sayıda türbanlı kadının olması dikkat çekti. Mezun olan polis adaylarından 3 kişi tören sırasında ayakta beklerken rahatsızlık geçirince salonda bulunan sağlık görevlileri müdahalede bulundu. (dha)

Filed Under:

About the Author

My name is Dinh Quang Huy or known as alias NhamNgaHanh .I made this template in magazine style and named it Simplex Darkness .I hope it helpful to persons who want a solutions for a template in Blogspot.To download this template and see template install instruction ,go to Simplex Design blog.

1 comment

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Lemon says:

    Canım memleketim ne hale geldi yaa. ÜNİVERSİTE Mezunu alınacakmış allahtan. hemde 10bin polis. gerçi bu ülkede üniversite mezunu çakal sayısı oldukça fazla. geleni geçeni polis yaparsanız yakında Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini sağlayan insanların birçogunu Mozambik'ten gelenler oluşturacak. Şuanda durum çom farklı değil zaten Ne diyelim yeni polislerimiz şimdiden HAYIRLI olsun !!! .........

     

Leave a Reply